Handige tips bij het opvoeden van een puppy

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Ervoor gekozen om een trouwe viervoeter in huis te nemen? Dan zijn er vast vragen over hoe de juiste opvoeding eruit ziet. Lees verder voor een aantal tips voor de opvoeding van een pup!

De eerste weken thuis

Bij het in huis nemen van een pup die uit een nestje komt, is het erg van belang dat je deze nog niet te vroeg mee neemt. Het is voor een pup namelijk belangrijk om de eerste weken in het nest door te brengen. In de eerste 3 tot 5 weken ontwikkelen pups hun sociale gedrag door de moeder en de andere pups in het nest. Zo leren ze bijvoorbeeld te gehoorzamen door hun moeder, en het omgaan met anderen, door de rest van de pups. Bij het te vroeg weghalen wordt deze sociale ontwikkeling onderbroken en dat zal in een later stadium voor problemen zorgen. Wacht dus de minimale 8 weken af voordat je optimaal plezier kunt maken met de pup!

Wees voorbereid

Geef de pup vervolgens een rustig welkom met de juiste spullen want een goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het belangrijk dat de pup een eigen plek in huis heeft, een bench of mand. Bij een bench is het de bedoeling dat de pup het als een rustplek gaat zien en niet iets waar de pup naartoe gaat voor straf. Daarnaast moet de bench uiteraard comfortabel zijn qua formaat, de pup moet rechtop kunnen zitten maar houd er ook rekening mee dat een kleine pup niet zo lang klein blijft, neem dit mee bij het kopen van een bench. 

Puppy proof

Zorg ook dat je huis puppy proof is. Let bijvoorbeeld op kleine losse items op ooghoogte van de pup, deze kunnen gevaarlijk zijn als de pup deze te pakken krijgt. Koop bijvoorbeeld kauwmateriaal voor de pup zoals een speeltouw, zo blijven ze ook sneller van andere dingen af en daarnaast is het ook nog eens goed voor hun gebit. 

Naar buiten

De eerste keer buiten kan voor een pup erg spannend zijn, daarom zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Op rustige en vertrouwde plekken zoals de eigen straat of woonwijk, zijn plekken waar je de pup zelf kan laten lopen, zo kan de pup ook vast wennen aan de omgeving waar er natuurlijk vaker gewandeld gaat worden. En op wat drukkere en nieuwe plekken is het verstandig de pup even op te tillen, er zijn namelijk al genoeg nieuwe indrukken op te nemen. Laat de pup dus ook niet te lang wandelen, dit is op jonge leeftijd erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien. 

Liefde

Dan natuurlijk nog het allerbelangrijkste, liefde. Een pup wordt weggehaald bij de moeder en de anderen uit het nest. Deze warmte die weggenomen wordt, moet ook weer hersteld worden. Zorg daarom voor genoeg speel- knuffel- en genietmomentjes samen met de pup. Je zult snel signalen zien dat een pup zich snel hecht aan een liefdevol thuis.