Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Goed slapen is voor honden erg belangrijk. Honden hebben veel slaap nodig omdat zij overdag veel prikkels krijgen en hun hersenen constant gestimuleerd worden. Als honden niet goed of genoeg slaap krijgen, dan kan dit tot gezondheids- en gedragsproblemen leiden. Maar hoe zorg je ervoor dat je hond goed en genoeg slaapt?

Het slaappatroon van een hond

Honden slapen veel overdag en verspreiden de benodigde slaap over kortere momenten. Het doel van slapen is om prikkels te verwerken en te rangschikken in de hersenen. Hoe meer er te verwerken is, hoe meer slaap er nodig is. Vaak worden honden na een paar uur slapen even wakker. Dan strekken ze zich uit, lopen ze een rondje of gaan ze een nieuwe slaapplek zoeken. Honden kan je omschrijven als sociale slapers. De meeste honden voelen zich niet veilig en vinden het onprettig om alleen te slapen. Geef je hond dus de keuze om wel of niet samen te slapen. Dit kan al voor een veiliger gevoel zorgen. Slapen met je hond in dezelfde ruimte is namelijk geen enkel probleem en juist gezellig!

De hoeveelheid slaap

Hoeveel slaap een hond nodig heeft, verschilt per hond. Dit is afhankelijk van het ras, het karakter en de leeftijd. Grote honden hebben over het algemeen meer slaap nodig dan kleinere honden. Omdat grotere honden meer gewicht mee moeten dragen, worden ze sneller moe. Daarnaast hebben ook puppy’s en oudere honden meer slaap nodig. In totaal heeft een hond ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat honden die in totaal 17 uur per dag slapen, het minste stress hebben. Daarnaast rusten honden ook nog eens 5 uur per dag. Na een inspanning, bijvoorbeeld een wandeling, is het dan ook verstandig om je hond goed te laten rusten.

Kwaliteit van de slaapplek

Om goed te kunnen slapen, hebben honden een geschikte slaapplek nodig. Zorg voor een warme, veilige en liefst hoge slaapplaats, zoals een bed of bank. Hier geven honden namelijk de voorkeur aan omdat ze zo meer het overzicht hebben over de omgeving. Wil je liever niet dat je hond op de bank of in bed slaapt? Creëer zelf dan een comfortabele ligplaats. Denk aan een verhoogde mand zodat je hond toch hoog en warm kan liggen. Daarnaast vinden honden het ook fijn om zelf een slaapplek te kiezen, dus zorg voor verschillende slaapplekken waaruit je hond kan kiezen. Op deze manier geef je je hond de keuze waar hij of zij wilt slapen of rusten.

Slaaptekort honden

Mocht je hond een slaaptekort ervaren, dan kan dit zorgen voor overmatig blaffen, uitvallen of angst. Slaap is nodig om stress af te bouwen. Wanneer een hond te weinig slaapt, nemen de stresshormonen toe. Te veel stress zorgt ervoor dat een hond prikkelbaarder en reactiever wordt. Het gevolg hiervan is dat een hond sneller uitvalt. Zorgt ervoor dat je je hond dus tijdens het slapen ook niet stoort en er voldoende rust is om te kunnen slapen. Als je hond maar niet genoeg slaapt, neem dan contact met een dierenarts op.

Kortom, zorg voor een fijne slaapplek zodat je hond lekker kan slapen en rusten. Slaap en rust is namelijk erg belangrijk voor honden zodat ze prikkels kunnen verwerken. Zo zit jouw trouwe viervoeter lekker in zijn vel!

slapen honden