Huisdierharen verwijderen: 4 praktische tips

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Je bent natuurlijk dol op je huisdier. Jouw viervoeter (kat, hond, konijn of ander huisdier) ligt lekker bij je te kroelen op de bank of op schoot. Maar wanneer je jouwe trouwe viervoeter verplaats zie je het ineens: overal haren. Geen huisdiereigenaar zal ontkennen dat huisdieren fantastische metgezellen zijn. Maar waar huisdieren veel liefde en aandacht aan je geven, geven ze ook iets waar we misschien net iets minder blij mee zijn: haren. Heb je zelf een kat of hond? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander dat het verwijderen van dierenharen van je meubels een hele klus kan zijn. Hoe verwijder je de haren van je kat of hond gemakkelijk? In deze blog geven we praktische tips voor het verwijderen van huisdierharen. 

Disclaimer: soms heb je niet eens een speciale Thomas Stofzuiger nodig! In deze blog geven we je daarom tips voor het verwijderen van hondenharen of kattenharen van kleding, banken of stoelen, zónder Thomas Stofzuiger.

4 tips om huisdierharen te verwijderen

We hebben het internet afgestruind naar alle mogelijkheden om die vervelende huisdierharen gemakkelijk te verwijderen. We hebben deze informatie gebundeld en gecombineerd met eigen tips en tricks. Dit zijn onze 4 tips om haren te verwijderen met huis, tuin en keukenspullen: 

Tip 1: Microvezel doekjes

Het klinkt bijna te makkelijk. Je huisdierharen verwijderen met een microvezel doekje (optioneel: natte doek). Toch werkt het enorm goed! Een microvezel doekje zorgt er namelijk voor dat haren gemakkelijk worden opgeveegd van bijvoorbeeld je bank of stoel. Daarnaast verwijder je zo gemakkelijk haren van je kleding, zonder dat er veel chemicaliën of geavanceerde reinigingsmiddelen aan te pas hoeven komen. En het mooiste: je bank of schoot ruikt ook nog eens lekker. Win-win dus!

Tip 2: Een (oude) borstel

Heb je nog een borstel in huis die je niet gebruikt? Gooi hem nog niet weg! Misschien kun je de borstel namelijk wel gebruiken voor het verwijderen van de hondenharen of kattenharen. Verschillende typen borstels hebben eigen kenmerken. Zo werkt een kunststof borstel heel goed voor het verwijderen van dierenharen op een tapijt of bank. Doordat een kunststof borstel elektrisch geladen is, trekt het haren gemakkelijker aan. Enige voorzichtigheid is wel geboden bij deze optie: pas op dat je de bank of tapijt niet beschadigt met de borstel!

Een andere optie is een zogeheten pluizenroller. Een pluizenroller is een speciale borstel met een plakkant of speciale kleefborstel, door de borstel op een kledingstuk of stoel te rollen, blijven de haren eraan vast plakken. Een pluizenroller is een echte klassieker om dierenharen (of mensenharen overigens) te verwijderen. Het is goedkoop, makkelijk en klein. Zo kun je de borstel gemakkelijk meenemen in een handtas bijvoorbeeld. Dit is tevens wel weer een nadeel wanneer je een groter oppervlakte wilt schoonmaken en ontharen. Voor de grotere oppervlakten zoals een bank of tapijt is de volgende tip erg goed geschikt. We gaan verder naar tip 3!

Pluizenroller verwijderen dierenharen

Tip 3: Een wisser

Dit is misschien wel de gouden tip van de dag: huisdierharen verwijderen met een raamwisser. Je leest het goed. Deze innovatieve tip komt van blogger Mariska. In haar blog legt ze uit hoe je gemakkelijk huisdierharen verwijderd met enkel en alleen een wisser. Dit kan overigens een raamwisser zijn, maar ook een wisser voor badkamers bijvoorbeeld (extra tip: gebruik een wisser met in de handsteel ruimte voor een lekker geurtje of speciaal schoonmaakmiddel. Hierdoor ruiken je meubels ook nog eens lekker!). Twee vliegen in één klap dus.

Hoe pak je dit aan? Je maakt de wisser een klein beetje nat, bijvoorbeeld met een vochtige doek. Vervolgens ‘kam’ je met de wisser voorzichtig over je bank of stoel. Het effect? Alle haren verzamelen zich, waarna je ze gemakkelijk met de hand of met een stofzuiger (oké, misschien toch een Thomas Stofzuiger?) kunt verwijderen. Mocht je geen wisser in huis hebben, dan kun je ook schoonmaakhandschoenen gebruiken om haren van je huisdier te verwijderen. Mocht je haren van een tapijt willen verwijderen, dan raden we een rubberen wisser aan. Dit wordt ook wel een kappersbezem genoemd.

 

Tip 4: Een borstelhandschoen

Een borstelhandschoen slaat eigenlijk twee vliegen in één klap: je kunt je huisdier aaien én tegelijkertijd losse haren weg borstelen of een stoel of bank haarvrij maken. Misschien heb je dit item als eens voorbij zien komen op social media. Gek genoeg zijn dit namelijk erg fijne filmpjes om te zien. Weet je nog niet wat een borstelhandschoen is, en ben je benieuwd naar de aantrekkingskracht van deze filmpjes? Bekijk onderstaande video waarin iemand een borstelhandschoen gebruikt voor het verwijderen van hondenharen, kattenharen en zelfs de haren van een pony. Een klein nadeel aan de borstelhandschoen: hij werkt vooral preventief, dus voor het verwijderen van losse haren bij je huisdier. Je kunt er ook haren mee verwijderen op meubels, maar onze voorkeur gaat dan toch uit naar optie 3 in deze lijst van tips.

*Nee, we krijgen geen commissie op eventuele verkoop van deze handschoen.

Tot slot

Met bovenstaande tips zal je al een heel eind moeten komen. Het verwijderen van de haren van jouw huisdier is misschien nog geen eitje, maar wel een stuk gemakkelijker. Vaak hebben mensen (en dieren!) verschillende voorkeuren, en wat bij de één werkt hoeft bij de ander niet te werken. Dit is ook afhankelijk van de textuur van de haren van jouw huisdier, de mate waarin ze verharen, of ze lange of korte haren hebben, etc. Een goede verzorging van de vacht van je huisdier is daarnaast net zo belangrijk om overmatig haarverlies te voorkomen. En je huisdier in goede conditie te houden. Enfin, het moge duidelijk zijn: voor ieder huisdier is een eigen succesaanpak! Mocht je er met bovenstaande tips nog niet uitkomen, dan kun je altijd over gaan tot het grove geschut met één van onze stofzuigers die speciaal ontwikkeld zijn om huisdierharen te verwijderen.

Mocht je zelf nog tips hebben voor het verwijderen van de haren van jouw kat of hond, deel ze! We vullen deze blog graag aan met wat praktijkervaring van de lezers.

Happy cleaning!

Thomas Stofzuigers.