Een nieuwe hond voorstellen aan andere huisdieren

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Een nieuwe hond voorstellen aan andere huisdieren

Is het binnenkort tijd voor een gezinsuitbreiding en hebben jullie besloten om er een hond bij te nemen? Yes! Dit is (vrijwel altijd) een goed idee. Honden zijn een leuke toevoeging aan het gezin en zorgen voor meer vrolijkheid. Hebben jullie al een huisdier? Dan kan je heel goed de nieuwe hond voorstellen aan je andere huisdier(en). Hoe laat je een nieuwe hond wennen aan andere huisdieren? Wij geven wat praktische tips. 

Tips voor een nieuwe hond in het gezin

Wanneer je een nieuwe hond toevoegt aan het gezin dan is het belangrijk om geduld te hebben en een duidelijke routine. Zo went de hond aan de routine in het huis en met de andere hond. Het is daarnaast belangrijk dat je niet direct teveel vraagt van de nieuwe hond. Geef hem rust en geduld. Ga dus niet direct in de eerste week naar puppycursus, met de trein op pad en trucjes leren. Spendeer wat quality time met je hond en probeer elkaar te leren kennen op een rustige manier.

Hoe kan je 2 honden aan elkaar laten wennen?

Het maakt voor een hond uit of hij enigst kind (of enigst hond) is of in een gezin komt met meerdere honden. Komt de nieuwe hond binnen in een roedel? Dan is het gemakkelijker om hem te laten meedraaien in de huidige routine. Hij zal dit sneller oppakken. Stel hem wel op zijn gemak in het nieuwe gezin. Dat kan met onderstaande stappen:

Regel het liefst een 1 op 1 ontmoeting tussen de nieuwe hond en al bestaande hond(en) en laat ze rustig aan elkaar wennen en snuffelen. Een grote groep kan bedreigender lijken, dus let hierop wanneer er meerdere honden zijn. Laat de honden wennen aan een neutrale plek, bijvoorbeeld buiten in het park. Zo kan de hond die al een tijdje in het gezin woont minder territoriaal zijn wanneer je bijvoorbeeld een ontmoeting binnenshuis plant.

Merk je dat de honden een plasje doen en aan elkaars plas ruiken? Dit klinkt misschien vies, maar is voor honden juist een goed teken. Zo raken ze aan elkaar gewend en leren ze elkaar kennen.

Hou de eerste ontmoeting kort. Een paar minuten is voor de eerste ontmoeting prima. Laat de honden een paar keer aan elkaar wennen voor een paar minuten. Zo voorkom je mogelijke spanningen.

Als laatste is het aan te raden om in ieder geval rustig te blijv

 

en en de hond(en) rustig aan elkaar te laten wennen. Dit doen ze op hun eigen tempo. Laat bij voorkeur ook beide honden los, dus niet aangelijnd. Het kan veilig voelen om de hond aan te lijnen, maar dit kan voor de hond juist benauwend zijn. Wanneer je de hond aanlijnt kun je het beste in beweging blijven, ga dus rustig lopen met de honden als je ze aanlijnt.

Hoe kan je een hond en een kat aan elkaar laten wennen? 

De meeste honden kunnen prima samen met andere huisdieren zoals een kat. Dit moet echter wel, eigenlijk

net als met een andere hond, voorzichtig gedaan worden. Laat de hond en de kat voorzichtig aan elkaar wennen, het liefst op een neutrale plek en anders in de tuin bijvoorbeeld.

Wanneer de nieuwe hond gewend is aan het nieuwe huis kun je voorzichtig de kat en de hond aan elkaar voorstellen. Heeft je kat nog nooit een andere huisgenoot gehad? Dan kan het een beetje overweldigend zijn voor de kat. Aan jou de moeilijke taak om beide huisdieren op elkaars gemakt te stellen en aan elkaar te introduceren.

Vaak zijn honden iets enthousiaster en uitbundiger wanneer ze een kat ontmoeten. Zorg dus dat je kat op een veilig plek zit (bijvoorbeeld wat hoger) en de hond in dit geval aangelijnd. Zorg dat ze elkaar veilig kunnen ontmoeten.

Hou de sessies kort en beloon goed gedrag. Gaat je hond blaffen? Zorg dan dat hij weer rustig wordt, blaffen wordt vaak als erg onrustig ervaren door katten. Zorg ten allen tijden dat jij zelf rustig blijft, dit straalt namelijk ook uit naar je huisdieren.

Wanneer je de nieuwe hond aan de kat hebt geintroduceert en ze met de korte sessies een beetje aan elkaar gewend zijn dan kun je ervoor kiezen de hond los te laten. Laat ze elkaar onderzoeken en geef ze beiden veel aandacht en liefde. Schrik niet als het nog te vroeg is. Herhaal dan gewoon de eerdere stappen (aangelijnd, in een neutrale plek en korte ontmoetingen) tot de er wel klaar voor zijn om samen op pad te gaan.

Tip 1: Geef je hond en kat beide gescheiden te eten. Zo hoeven ze zich niet druk te maken over dat de ander het eten steelt.

Tip 2: Plaats de kattenbak op ene veilige plek voor de kat maar zorg dat de hond er niet bij kan.

Hond en kat beste vrienden?

Maak je niet druk als je nieuwe hond en huisdier niet direct vrienden zijn. Het kan zijn dat ze even wat tijd nodig hebben of in sommige gevallen dat ze geen beste vrienden worden. Vooral honden en katten kunnen iets anders van aard zijn waardoor ze geen beste vrienden worden. Vaak kunnen ze dan wel onder een dak wonen, maar negeren ze elkaar. Zo lang ze beiden maar hun eigen ruimtes hebben gaat dit meestal goed samen. Blijven de hond en je andere huisdier aggressies naar elkaar? Raadpleeg dan een dierenarts en vraag of hij bijvoorbeeld een hondengedragstherapeut kan aanbevelen.