Hoe oud is mijn kat en in welke levensfase zit mijn kat eigenlijk?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Altijd al willen weten hoe oud jouw kat is? Katten worden sneller volwassen dan mensen; dat is over het algemeen wel bekend. Maar hoe oud is een kat in mensenjaren? Vaak wordt de leeftijd van hun kat vermenigvuldigt met 7 om de leeftijd in mensenjaren uit te rekenen. Maar wist je dat dat eigenlijk niet klopt? Wij leggen het uit in dit artikel.

 

Leeftijd van de kat in mensenjaren

Het is logisch om de leeftijd van je kat om te rekenen naar mensenjaren. Is ze nog jong? Of is ze toch al wel aan de oude kant? Zo kan je beter inschatten hoe het bijvoorbeeld met jouw kat gaat, is het makkelijker om het gedrag van jouw kat te begrijpen en wat het betekent, en misschien wel welke gezondheidsrisico’s er kunnen gaan opspelen. 

Wanneer je de leeftijd vermenigvuldigt met 7, blijven er nog wat belangrijke punten liggen wat invloed kan hebben op de daadwerkelijke leeftijd van jouw kat. Ondanks het jeugdige uiterlijk, wordt jouw kat van binnen namelijk ouder. En daar heb je niet altijd direct zicht op! Een handige tip: Stel het einde van het eerste levensjaar gelijk aan 15 mensenjaren en het einde van het tweede levensjaar aan 24 mensenjaren. Daarna tel je bij elk levensjaar 4 mensenjaren erbij op. 

 

Hoe oud is mijn kat

Hierbij hebben wij een handig schema gemaakt: 

Levensfase Leeftijd van de kat Leeftijd in mensenjaren
Kitten 0-1 maand

2 maanden

3 maanden

4 maanden

5 maanden

6 maanden

0-1 jaar

2 jaar

4 jaar

6 jaar

8 jaar

10 jaar

Junior 7 maanden

12 maanden

18 maanden

2 jaar

12 jaar

15 jaar

21 jaar

24 jaar

Volwassen 3 jaar

4 jaar

5 jaar

6 jaar

28 jaar

32 jaar

36 jaar

40 jaar

Middelbaar 7 jaar

8 jaar

9 jaar

10 jaar

44 jaar

48 jaar

52 jaar

56 jaar

Senior 11 jaar

12 jaar

13 jaar

14 jaar

60 jaar

64 jaar

68 jaar

72 jaar

Bejaard 15 jaar

16 jaar

17 jaar

18 jaar

19 jaar

20 jaar

21 jaar

22 jaar

23 jaar

24 jaar

25 jaar

76 jaar

80 jaar

84 jaar

88 jaar

92 jaar

96 jaar

100 jaar

104 jaar

108 jaar

112 jaar

116 jaar

 

Verschillende levensstadia van je kat

Afhankelijk van de leeftijd van je kat, bevindt een kat zich in de levensfase van een kind, junior, volwassene, senior, bejaarde of hoogbejaarde. Deze zes stadia in het leven van een kat hebben invloed op ontwikkeling en gezondheid:

  • Kind: 0 tot 4 maanden

De jonge kat groeit en ontwikkelt zich razendsnel.

  • Junior: 5 maanden tot 1 jaar

De kat bereikt zijn volledige groei en leert hoe hij zich moet gedragen in zijn omgeving.

  • Volwassen: 1 tot 6 jaar 

De kat is volwassen, zowel fysiek als in gedrag, en is over het algemeen gezond en actief. 

  • Senior: 7 tot 10 jaar

Vanaf 7 jaar is de kat een ware senior en loopt hij een verhoogd risico op ouderdomsziektes, zoals artritis en chronische nierziekte. Het is altijd slim om regelmatig naar de dierenarts te gaan, maar vanaf deze leeftijd is het echt belangrijk om minimaal jaarlijks een gezondheidscontrole te laten doen.

  • Bejaard: 11 tot 14 jaar

Vanaf 11 jaar is de kat bejaard en heeft hij een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Katten met deze leeftijd laten nog niet altijd zien dat ze ergens last van hebben. Voer in overleg met je dierenarts de gezondheidscontrole op naar minimaal twee keer per jaar. 

  • Hoogbejaard: 15 jaar en ouder

Nu je kat hoogbejaard is, is het belangrijk om goed voor je maatje te zorgen. Laat de dierenarts bij voorkeur elk kwartaal de gezondheid van je kat monitoren.  

 

Katten die ouder zijn dan 7 jaar

Zoals duidelijk wordt uit bovenstaande uitleg, kunnen katten vanaf 7 jaar ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Wat je misschien niet weet, is dat katten meesters zijn in het verbergen van hun pijn. Dat geldt trouwens ook voor katten onder de 7 jaar. Daarom is het belangrijk om signalen van pijn te herkennen. Mocht jouw kat onverhoopt iets mankeren, dan zijn de meeste aandoeningen goed te behandelen als je dit op tijd ontdekt. Een minimaal jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts helpt hierbij. Een terugkerende controle is aan te raden als je kat 7 jaar of ouder is. Twijfel je of er iets met jouw kat aan de hand is? Doe dan onze online gezondheidscontrole en neem direct contact op met je dierenarts!

 

Katten worden dus razendsnel oud, sneller dan dat de mens dat kan. Is jouw kat 6 maanden? Dan is dat in mensenjaren al 10 jaar! Maar, een kat kan makkelijk heel oud worden. Er zijn katten die wel twintig jaar worden, afhankelijk van het kattenras, de genen en de gezondheid van je kat. Genoeg tijd om lekker te knuffelen en te spelen dus!