Waarom geeft een kat kopjes?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Geeft jouw kat regelmatig kopjes? Of vraag jij je af waarom katten dit nu eigenlijk doen? Eerder hebben we het gehad over waarom honden hun baasjes likken (lees die blog hier). In deze blog leer waarom een kat kopjes geeft. Stress uiten, begroeten, aandacht vragen, er zijn verschillende redenen waarom een kat dat doet. Wij zetten de meest voorkomende redenen op een rijtje. Misschien herken je er een paar bij je eigen poezenvriend. 

 

Begroeten

Na een lange dag alleen te zijn geweest ben je waarschijnlijk blij om iemand weer te zien. Dat zijn katten ook! Naast dat ze blij zijn om je weer te zien, krijgen zij ook allemaal geuren mee van buiten. Jij ruikt ze misschien niet, maar zij wel. Katten hebben namelijk een erg goed reukvermogen. Na een lange dag zijn onder meer benieuwd waar je allemaal langs bent gelopen en waar je bent geweest. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur weer op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.

Stress

Katten geven kopjes om zijn eigen geur af te geven. Hun eigen geur is vertrouwd en bekend en geeft je kat een gevoel van veiligheid. Als een kat angstig is of last heeft van stress, is het mogelijk dat hij vaker kopjes geeft dan normaal. Hierdoor probeert de kat zoveel mogelijk objecten zijn eigen geur te geven, zodat hij zich weer veilig voelt.

Aandacht 

Misschien ben je na een lange dag blij om op de bank te ploffen na een lange dag, maar je kat(ten) hebben je gemist! Dit is het moment waarop je dierenvriend graag aandacht wilt. Door kopjes laat je kat weten dat hij klaar staat om geaaid te worden. Vaak geeft de kat dan kopjes in je gezicht, tegen je kin of tegen je wang. Zo’n kopje resulteert namelijk vaak in een enthousiaste reactie van de persoon die het kopje krijgt, waardoor de kat (veel) positieve aandacht krijgt en daar zijn de meeste katten natuurlijk dol op!

Territorium

Een kat ziet zijn huis als territorium. Zo kan hij bijvoorbeeld kopjes geven aan een plant in de vensterbank als hij op dat moment een andere kat buiten ziet, om duidelijk te maken dat het huis zijn eigendom is. Vooral buiten in de tuin zal een kat zijn territorium willen markeren door kopjes te geven en zijn geur af te geven, zodat alle buurkatten weten dat dat zijn tuin is.

Mocht je huis nu na al die kopjes onder de haren te komen zitten, kijk dan eens naar één van onze stofzuigers! Bekijk onze typen dieren stofzuigers hier.