Waarom likt een hond zijn baasje?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Een hond in huis betekent gezelligheid. Elke hond heeft wel een eigen karakter en persoonlijkheid. Zo heb je honden die het leuk vinden om te spelen, honden die rustiger zijn en honden die graag veel bewegen. Een ding komt bijna met iedere hond wel overeen: honden likken maar al te graag hun baasjes (of vrienden en familie die over de vloer komen). Waarom likt een hond zijn baasje eigenlijk? En kan hondenspeeksel kwaad of heeft het juist een speciale helende werking?

Oorzaken waarom honden likken

 

1. Ze vinden je gewoon heel erg leuk

De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.

Dat een hond likt, zit in de genen. Puppy’s likken de snuit van hun moeder om te vragen om verzorging en voedsel. De moederhond braakt dan half verteerd voedsel op voor haar jongen. De moeder likt ook vaak haar puppy’s om ze gerust te stellen en schoon te maken. Maar het likken zorgt er ook voor dat de geur van de puppy’s minder zal worden. Dit gebeurde vroeger om roofdieren af te schrikken, een soort beschermingsmechanisme.

2. It’s al in the genes

Bij volwassen honden krijgt het likken een andere betekenis. Honden likken hun soortgenoten dan als teken van onderdanigheid. Op die manier krijgt ook het baasje, als echte pack leader, regelmatig een lik in het gezicht. Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt.

Maar honden likken ook als het baasje een tijd van huis weg is geweest, of als de hond zelf een aantal dagen weg is geweest. De hond begint dan vaak het gezicht en de handen te likken. Hij geeft dan aan dat hij verzorgd wilt worden, hij heeft het baasje als het ware gemist.

3. Honden die elkaar likken

Dat kan natuurlijk ook nog: honden die andere honden likken. Het komt niet alleen voor dat honden hun baasje of hondenoppas likken. Soms likken ze ook elkaar. Dit kan verschillende redenen hebben. Likken ze andere honden langzaam en kwispelen ze daarbij met hun staart? Dan heb je grote kans dat je hond een andere hond likt uit verzorging. Dit kan verzorging voor de ander zijn, maar ook betekenen dat de hond verzorging vraagt. Likt je hond voorzichtig over de snuit van een andere hond? Dan betekent het vaak dat ze dit uit eerbied doen en de andere hond willen laten zien dat ze geen kwaad in de zin hebben. Vaak zie je ook hierbij andere signalen zoals het (laag) kwispelen van de staart.

Is een hondenlik goed of slecht voor je?

Tot slot: kan het kwaad om een lik van een hond te krijgen? Het is een mythe dat een hondentong schoon is of geneeskrachtige eigenschappen bevat. Een hondentong bevat namelijk bacteriën die zelfs voor een mens gevaarlijk kunnen zijn. Zo kunnen er ziekteverwekkers in zitten. Maar hierin hoef je niet te overdrijven want bacteriën vind je overal! Veel veel van die bacteriën hebben we de perfecte oplossing: een Thomas Stofzuiger, deze stofzuigers zijn speciaal ontwikkeld voor hondenharen. Helaas kunnen de stofzuigers nog geen hondenspeeksel van je gezicht of voeten halen. We raden daarom aan om toch een klein beetje voorzichtig te zijn met hondenspeeksel op bijvoorbeeld wonden of gevoelige plekken.