Waarom krabben katten?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Het ontgaat waarschijnlijk niemand dat katten graag zo nu en dan even krabben. Het is iets wat even moet gebeuren en dan zijn ze weer klaar. De krabpaal is hiervoor dé uitkomst. Maar waarom krabben katten? Waar komt deze drang vandaan?

Waar komt het krabben van katten vandaan?

Katten krabben om verschillende redenen:

  1. Middels het krabben verwijderen ze de dode buitenste laag van hun nagels, waardoor ze hun nagels bijhouden. Katten letten goed op hun hygiëne!
  2. De afscheidingsklieren van katten bevinden zich onder voetzolen en middels afscheiding via deze voetzolen bakenen ze hun territorium af.
  3. Het kan zijn dat katten niet is aangeleerd om zachtjes te spelen en bijvoorbeeld niet hun nagels te gebruiken. Hierdoor is er kans dat ze toch nagels en tanden gebruiken wanneer ze aan het spelen zijn.
  4. Net als mensen moet je soms wat afreageren en de kat reageert stress af via het krabben. Dus mocht een kat stress hebben of zich in een stressvolle situatie begeven, dan is krabben voor de kat een uitlaatklep. Dit haalt de spanning bij een kat gelijk weg.

Er zijn dus verschillende redenen waarom katten zo nu en dan even moeten krabben. Laat ze dit ook vooral doen, want als je een kat hierin gaat beperken, zal hij of zij geen uitlaatklep meer hebben. We weten als mens zijnde dat dit erg belangrijk is voor het behouden van een goede gemoedstoestand.

Wat kan je aan het krabben van katten veranderen?

  1. Straf je kat nooit! Het is natuurlijk gedrag, waardoor het geven van straf alleen maar verwarring bij je kat zal veroorzaken.
  2. Analyseer hoe en waar je kat graag krabt. De ene kat krabt graag verticaal, de ander horizontaal. Houd hier rekening mee met het aanschaffen van een krabpaal. 
  3. Zet de krabpaal ook neer op plekken waar je kat graag krabt. Zo zal je kat leren dat hij of zij aan de krabpaal moet krabben.
  4. Maak meubels en tapijten glad om te voorkomen dat je kat daaraan gaat krabben.
  5. Reinig plekken waar je kat eerder heeft gekrabt. Katten krabben veelal op dezelfde plekken, dus door de ‘markering’ van je kat te verwijderen, zal je kat minder snel daar weer gaan krabben.
  6. Probeer te voorkomen dat je kat stress ervaart en creëer een rustige leefomgeving voor je kat. Dit kan bijvoorbeeld door genoeg schuilplaatsen, niet teveel katten op een klein oppervlak, genoeg loopruimte, voldoende afleiding, etc. Kortom, laat je kat zich vooral thuis voelen en geef je kat aandacht!

Het krabben van je kat is dus natuurlijk gedrag, dus ga daar niks aan veranderen. Je kan wel proberen het krabben op meubels, tapijten, etc te verminderen door de juiste krabpaal op de juiste plek neer te zetten én een veilig thuis te creëren voor je kat.

Kat krabt