Heb jij je huisdier al gechipt?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Is jouw huisdier al gechipt en geregistreerd? Het LICG, het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, organiseert elk jaar in juni de Chipmaand. Maar wat houdt dit precies in? En waarom chip je je huisdier?

De chip

Een chip is een buisje met een uniek chipnummer. Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en begint met een landencode of fabrikantcode. Nederland heeft bijvoorbeeld de landencode 528. Het buisje is ongeveer 14 millimeter en bevat een stukje micro-elektronica bestaande uit een spoel en een microchip. De chip wordt met behulp van een naald in de hals of tussen de schouderbladen van je huisdier geplaatst. Door een chipreader in de buurt van de chip te houden, kan er een signaal opgevangen worden. Op de chipreader kan dan het unieke chipnummer afgelezen worden.

Voordeel van chippen

Een dier wordt gechipt voor identificatie en zodat bepaalde gegevens opgeslagen worden. Als een huisdier bijvoorbeeld wegloopt, kan het huisdier worden teruggebracht naar het juiste adres. Of bij het vaccineren van het dier komen gegevens in het dierenpaspoort te staan. Het chippen van je huisdier is verplicht bij het verzekeren tegen ziektekosten. Ook zijn honden en paardachtigen verplicht een chip te dragen. 

Chippen en registreren

Een dier moet naast het chippen ook geregistreerd worden. Zonder registratie wordt het chipnummer niet gekoppeld aan de juiste gegevens. Door een gegevensformulier in te vullen en deze op te sturen naar een databank worden de gegevens gekoppeld aan het juiste chipnummer.

Hoe werkt het chippen van je huisdier?

Een huisdier kan gechipt worden bij een dierenarts of iemand die beroepsmatig dieren chipt. De kosten van het chippen verschillen per dierenarts. Vaak wordt er een bedrag voor een consult en voor het plaatsen van de chip gevraagd. Beroepsmatige chippers bepalen zelf welk bedrag ze in rekening brengen. Sommige huisdierenzorgverzekeraars vergoeden het chippen. Dit kan je zelf navragen bij de verzekeraar. De kosten van de registratie verschillen ook per databank. Probeer de kosten te vergelijken voordat je je ergens registreert. 

Chipactie

Elk jaar wordt door de LICG een campagne gedraaid om het chippen, registreren en controleren van huisdieren te stimuleren. Veel dierenartsen hebben in juni ook acties met betrekking tot chippen. Check bij jouw dierenarts of ze ook een actie hebben.  

chippen huisdier