Hoe vind ik een nieuwe hond?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Op zoek naar een nieuwe hond? Leuk! Wat zijn de opties?

Huisdieren zijn een leuke toevoeging aan het gezin. Heb je besloten een nieuwe hond te nemen? Maak je dan maar klaar voor heel veel pleziermomenten, wandelsessies en helaas ook modderpootjes. Voor wie graag een hond wilt, zijn er verschillende opties. 

Een hond aan je gezin toevoegen: wat zijn de opties?

 • Een hond adopteren uit het asiel

Vaak denken mensen die een nieuwe hond willen al snel aan een puppy van een fokker of marktplaats. Dit begrijpen we maar al te goed, een puppy is natuurlijk heel schattig. Maar heb het is ook heel goed mogelijk om een hond te adopteren uit het asiel. Op deze manier geef je een hond een mooie kans op een goed leven bij een nieuw gezin. Er zijn zelfs dierenasiels die ook puppy’s aanbieden, mocht jouw voorkeur uitgaan naar een puppy. Jaarlijks komen er tienduizenden honden in asielen terecht omdat ze hun thuis kwijt raken. Dit kan door tal van redenen. Ze zijn achtergelaten, verdwaald geraakt of door omstandigheden kan hun baasje niet meer voor de hond zorgen. Deze honden zullen maar al te blij zijn met een nieuw thuisadres!

De kosten voor asielhonden zijn relatief laag. Gemiddeld vraagt een dierenasiel ongeveer 100 euro voor een hond. Een ander groot voordeel is dat honden uit het asiel volledig onderzocht zijn en hun inentingen hebben gehad. Vaak worden asielhonden gechipt wanneer ze naar een nieuwe eigenaar gaan. Ook dit zit bij de prijs inbegrepen. Een hond uit het asiel is goedkoop. Bij een fokker kost dit meestal het dubbele.

 • Een goede fokker kiezen

Ben je op zoek naar een rashond? Zorg dan dat je een betrouwbare fokker vindt. Er zijn (helaas) veel onbetrouwbare fokkers, wat vervelende gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de gezondheid van jouw nieuwe hondje. Zorg dat je daarom altijd bij een gerenommeerde fokker koopt. Hierdoor weet je zeker dat je nieuwe puppy:

 1. Juist gefokt is op gezondheid en temperament,
 2. Aan mensen gewend is en geen agressief en angstig gedrag vertoont,
 3. De beste start heeft gehad en alle vaccinaties heeft gehad.

Hoe vind je een goede fokker?

De Raad van Beheer geeft een overzicht van alle erkende fokkers die geregistreerde puppy’s te koop aanbieden. Andere tips voor het herkennen van een goede fokker zijn:

 1. ga altijd langs en ervaar hoe de pup zich gedraagt in het nest bij de moeder.
 2. Vraag alle informatie bij de fokker zoals verzorging, voeding en stamboom.
 3. Vraag de fokker om het officiële registratiebewijs van de Raad van beheer
 4. De fokker is in het bezit van alle wettelijk verplichte documenten en gezondheidscertificaten.
 5. Vraag of de honden zijn opgevoed in een huiselijke omgeving en aan mensen gewend zijn

Als laatste tip: gebruik je intuitie wanneer je een nieuwe hond aankoopt via een fokker. Heb je het gevoel dat het contact stroef loopt of je te maken hebt met een slechte broodfokker (deze hebben maar één doel; namelijk zo veel mogelijk verkopen zonder welzijn van de puppy’s)? Dan heeft je pup een grotere kans op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen.

 • Een hond uit het buitenland adopteren

Je kan er ook voor kiezen om een hond uit het buitenland te halen. Vaak zijn dit zwerfhonden of honden die een nieuw baasje zoeken. Bijvoorbeeld omdat ze uit een oorlogsgebied komen. Haal je zelf de hond uit het buitenland? Dan is dit import. Je wordt de eerste houden van de hond in Nederland. Daarvoor moet je wat registratiestappen doornemen. Zie deze pagina van de RVO voor meer uitleg.

Je kunt daarnaast ook een buitenlandse hond adopteren. Hiervoor zijn verschillende organisaties. Een grote organisatie is stichting AAI. Zij zetten zich al 25 jaar in om pups en volwassen honden uit het buitenland een veilige thuisomgeving in Nederland te geven. Deze honden komen vaak uit bijvoorbeeld Griekenland, Roemenie of Italie.