Overal katten- of hondenharen? Lees hier wat je er aan kunt doen!

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Overal katten- of hondenharen? Lees hier wat je eraan kunt doen!

Huisdieren geven een goede dosis liefde, gezelligheid en plezier. Maar helaas ook haren.. Je hebt nog niet gestofzuigd (bijvoorbeeld met onze Cycloon Family & Pets) of er liggen al weer plukken. Je gaat naar je werk en treft overal kattenharen op je kleding. Of je zit in de leesstoel een boekje te lezen en ziet ineens overal haren om je heen. Herkenbaar? Het moge duidelijk zijn: katten en honden verharen. En niet zo’n beetje ook. Toch kun je er wat aan doen en jezelf erop voorbereiden. Dit artikel legt uit wat je kan doen aan ronddwarrelende honden- en kattenharen.

Waarom verharen onze huisdieren eigenlijk?

Katten en honden verharen doordat ze oude haren vervangen door nieuwe haren. Dit is een natuurlijk proces. Over het algemeen kennen honden en katten twee verhaarperioden: de lente en de herfst. Dit noemen we ook wel de wintervacht en de zomervacht. De tijd dat jouw huisdier zijn vacht verliest noemen we ook wel de ruiperiode. Dieren maken deze nieuwe haren aan om beter bestand te zijn tegen de temperatuur. In de winter hebben ze een dikkere vacht en in de zomer een dunnere. 

Hoe laat je een kat of hond minder verharen?

Wil je helemaal geen haren? Dan is het misschien aan te raden om een kat of hond te kopen die niet (of zelden) verhaart. Je hebt ze vast wel eens gezien, opvallende roze naaktkatten. Deze katten verharen niet en zijn goed geschikt voor mensen met allergieën. 

Er zit ook nog een verschil tussen buiten- en binnendieren. Leeft jouw huisdier veel buiten? Dan moet hun vacht beter voorbereid zijn op de seizoenen en verharen ze vaak meer. De temperatuur binnenshuis is veel gelijkmatiger. Hierdoor verliezen binnenkatten of binnenhonden over het hele jaar door meer haar. 

Je kunt het verharen nooit voorkomen. Maar deze tips dragen bij aan hoe je het verharen van jouw kat of hond kunt verminderen:

Tip 1: Borstel dagelijks. Dagelijks borstelen van katten en honden helpt loszittende haren los borstelen. Hierdoor zitten ze op jouw borstel in plaats van op jouw kleding (of bank, stoel, etc.). Regelmatig borstelen heeft nog een voordeel! Namelijk dat het jouw huisdier masseert. En wie houdt er nu niet van een goede massage.

Tip 2: Gebruik goede voeding en wees hier consistent in. Je hebt het vast vaker gelezen. Goede voeding voor jouw huisdier is heel belangrijk. Het houdt ze vitaal en hun vacht mooi. Te vaak veranderen van voer kan de ruiperiode juist activeren. 

Hond wordt geborsteld

Wat moet ik doen als mijn kat of hond veel haar verliest?

Heb je het gevoel dat jouw huisdier overmatig veel haar verliest door verharing? Dit merk je vaak doordat je kat bijvoorbeeld ineens erg veel haar verliest. Extreem veel verharen kan een indicatie zijn dat de verkeerde voeding wordt gegeven of je huisdier niet lekker in zijn of haar vel zit. Het kan echter ook gewoon het begin van de ruiperiode betekenen. Ga daarom bij twijfel altijd even langs de dierenarts. Zij kunnen jou waarschijnlijk vertellen wat de oorzaak achter het verharen is. 

Let op: verharen is iets anders dan wanneer jouw kat of hond zijn eigen haren eruit trekt met zijn tanden of tong. Vaak kunnen huisdieren ook kale plekken krijgen als ze bijvoorbeeld overmatig likken aan hun vachtje. In dat geval is een bezoekje aan de dierenarts altijd aan te raden. Bij verharen is sprake van een natuurlijk proces, we hebben het hier dus niet over haaruitval! Zolang jouw huisdier geen jeuk, plekken en haaruitval heeft, is er in principe niks aan de hand. Maar het is wel heel vervelend natuurlijk voor je trouwe metgezel. 

Tot slot

Helaas hoort verharen bij het hebben van een huisdier. Katten of honden verharen nu eenmaal. Tenzij je de eerder benoemde naaktkat als huisdier hebt. Drijven de rondvliegende haren jou tot waanzin? Kijk dan eens naar onze collectie dierenharen stofzuigers. Thomas Stofzuigers ontwikkelt speciale stofzuigers voor dierenharen, waardoor het verwijderen van vervelende geurtjes en haren makkelijker wordt gemaakt.