Tips om je hond te verzorgen tijdens de koude wintermaanden

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Koud en nat weer, de meeste huisdieren houden er niet van. Wij trekken onze lekkere winterjas aan en honden krijgen een goede wintervacht om zichzelf warm te houden. Daarnaast is het van belang om je hond tijdens de koude winterdagen extra goed te verzorgen. In deze blog geven we je 6 tips!

Tip 1: Voorkom koude voetzolen

Het is natuurlijk heerlijk om naar buiten te gaan. Tevens is het belangrijk dat jouw hond goed in beweging blijft. Doordat het erg kan afkoelen, en vriezen, kan jouw hond ook last krijgen van deze kou. De voetzolen van honden zorgen voor de regeling van de lichaamstemperatuur. Wanneer jouw viervoeter dus op een bevroren ondergrond staat, kan de lichaamstemperatuur snel dalen. Zorg er daarom voor dat je tijdens extreme kou niet te lang naar buiten gaat om met je hond te wandelen. Het is handig om bijvoorbeeld een apporteerspeeltje mee te nemen waardoor je hond zijn energie snel kwijtraakt en goed warm blijft.

Tip 2: Vet de pootjes in

Zie je je hond vaker zijn voorpoot optillen of likken aan de pootjes na een wandeling? Dit duidt erop dat honden last krijgen van hun pootkussentjes door de sneeuw of natte ijzel. Door de poten vooraf in te vetten met een klein beetje vaseline, een olie of een speciale potenwax. Zo is hij beter beschermd en zal hij lekker mee naar buiten kunnen. Voor langere afstanden zijn hondenschoentjes aan te raden. Na een wandeling doe je er goed aan de poten schoon te maken met lauw water.

Tip 3: Houd je hond warm

Kleine honden die laag bij de grond staan hebben het sneller koud en kunnen beter niet te lang buiten vertoeven als het erg koud is, vooral niet wanneer ze geen extra bescherming hebben. Ook gladharige honden kunnen een extra jas of dekje goed gebruiken tijdens de uitlaatbeurt in de winter. Door een korte vacht zonder dikke ondervacht wordt er geen lucht vastgehouden om de hond warm te houden. Daarnaast isoleert een natte vacht niet meer. We raden aan om bij thuiskomst de hond met een handdoek droog te wrijven en de poten schoon te maken.

Tip 4: Sneeuwhappen? Doe maar niet!

Sneeuwhappen ziet er misschien grappig uit, maar is niet goed voor je hond. Net gevallen sneeuw is relatief schoon maar wel erg koud. Oude sneeuw kan daarnaast ook nog eens vervuild zijn. Wanneer een hond dus sneeuw hapt kan dit leiden tot buikkramp en diarree. Leer je hond daarom af om sneeuw te happen en probeer hem anders af te leiden.

Tip 5: Goed verlicht op pad

Doordat het sneller donker wordt, zijn jij en je hond minder goed zichtbaar. Het is daarom van belang dat je hond goed zichtbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door een ledhalsband, een reflecterende riem, een reflecterend veiligheidshesje of een hondenlampje. Dit is goed voor uw eigen veiligheid en die van anderen.

Tip 6: Pas op voor zoutvergiftiging

Honden houden zichzelf graag schoon. Na een wandeling weer thuisgekomen is de kans groot dat jouw viervoeter zichzelf schoon likt. En dat is alleen maar heel goed zou je denken. Dat is helaas niet altijd het geval. In wintermaanden wordt veel zout gestrooid om gladheid op de weg te voorkomen. Deze pekel kan aan de pootjes blijven kleven en wanneer je hond hier erg veel van binnen krijgt kan dit ernstige (zelfs fatale) gevolgen hebben. Zorg er dus voor dat je je huisdier na een wandeling goed afdroogt en de pootjes schoonmaakt.

Met deze 6 tips komt jouw huisdier geheid de winter goed door. Zelf nog tips? Laat het ons weten!