Waarom likt mijn kat mij?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Waarom likt mijn kat mij?

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je gelikt werd door een kat. Wat is de reden hiervan? Lees alles wat je wil weten over katten die likken in deze blog!

Je kat likt je vingers of gezicht af..

Ook al is het niet echt een fijn gevoel zodra je kat je vinger of gezicht aflikt met die ruwe tong, bedoelen ze dit alleen maar lief. De tong van de kat kan soms erg ruw zijn en na langere tijd zelfs wat pijnlijk, raden we je het af om je kat hiervoor te straffen. Katten bedoelen het juist positief. Mocht je het wel vervelend vinden, kan je op andere manieren je kat afleiden. Met behulp van een speeltje of een snoepje zorg je ervoor dat je kat wordt afgeleid.

Naast likken kan het ook zijn dat je kat bijvoorbeeld aan je vingers knabbelt. Katten bijten namelijk zachtjes in je vingers om genegenheid te uiten of om te vragen of je met hun wil spelen (ze kunnen dit ook doen als ze tandjes krijgen). Bovendien kan te veel aaien ertoe leiden dat uw kat in uw vingers gaat bijten – zijn manier om ‘stop’ te zeggen. Luister hier dan ook goed naar.

Au, ruwe tong!

We hadden het net al over de ruwe tong van een kat. Je kan de kattentong vergelijken met de structuur van schuurpapier. Dat komt omdat de tong van een kat is bedekt met “tepels”.
Deze puntige, naar binnen gerichte haken (genaamd tepels) zijn gemaakt van een stofje genaamd keratine, net als onze vingernagels. Als je ze onder een vergrootglas bekijkt, zal je zien dat ze de vorm hebben van de nagels van een kitten. Deze tepels zorgen ervoor dat de tong ruw aanvoelt. Deze tepels zijn dus super handig voor je kat. Hierdoor kan hij zijn vacht namelijk ook beter schoon houden.

De 5 verschillende redenen waarom jouw kat je likt:

1. Om liefde te geven

Katten houden ervan om te likken, dit doen ze als signaal om hun liefde te verspreiden. Of het nou hunzelf, een andere kat of hun baasje is. Omdat likken vanaf de geboorte al wordt aangeleerd door de moeder is dit een gewoonte geworden. Deze gewoonte dragen ze door naar andere vriendjes of uiteindelijk hun eigen kinderen.

2. Om “hun territorium aan te geven”

Een kat wil graag hun territorium claimen. Dit doen ze door middel van kopjes geven, krabben, plassen en dus ook likken. Hetzelfde zoals honden dat doen!

3. Om je te wassen

Katten zien het likken van hun baasje of anderen als natuurlijk gedrag. Ze zijn zich dan ook niet bewust van het ´schoon willen maken´. Zoals we al eerder vertelden, wassen moeder katten hun kittens om liefde te geven. Daardoor leren ze ook om voor zichzelf te zorgen en dus banden te creëren.

4. Om iets te proeven

Nog een reden waarom je kat je likt is omdat hij iets op je huid ruikt. Dit zijn bijvoorbeeld de resten van iets dat je hebt aangeraakt. Bijvoorbeeld iets van eten, maar ook als je hebt gesport liken ze graag je zweet. Katten hebben een minder sterk smaakvermogen dan mensen en daardoor gebruiken ze hun tong ook sneller.

5. Om aandacht te krijgen

Je kat kan je ook likken zodra hij aandacht nodig heeft. Hetzelfde als miauwen of een pootje geven. Deze aandacht kan zijn voor verschillende redenen; je kat wilt eten of geaaid worden. Het is belangrijk dat je je kat ook aandacht geeft op het moment dat ze dit doen. Anders kunnen ze onzeker worden.

Likken en poetsen is sociaal gedrag

Bij katten is het likken ook een onderdeel van sociaal gedrag. Zodra ze zich prettig voelen bij elkaar, gaan ze beginnen met het ´poetsen´. Dit wordt gedaan tot de kop en de schouders van de ander. De overige lichaamsdelen zijn vaak taboe in de kattenwereld, al maakt dat voor sommige katten niet uit.

Waarom likt mijn kat graag aan mijn haar?

Heb je wel eens gehad dat jouw kat aan jouw haren likt? Best gek zou je denken, al valt dat best mee. Katten doen dit om jouw ´vacht´ netjes in de plooi te leggen. De verzorging van je haren is ook een teken van waardering en vriendschap. Hoewel het ook kan betekenen dat ze wil bevestigen dat de kat superieur is aan jou. In zwerfkattengroepen zijn het vaak de katten met een hogere sociale status die de katten met een lagere status ‘verzorgen’.

Zo zorgde ik ervoor dat mijn kat wist wanneer hij me wel likken mocht

Als je meer controle wilt krijgen over het likken van je kat, kan je zoals eerder beschreven je kat een speeltje of snoepje geven. Dit zorgt ervoor dat je kat zijn aandacht verlegt en niet meer aan het likken denkt. Het is niet de bedoeling dat je je kat gaat afstoten of straft voor zijn gedrag.

Allergisch voor kattenhaar?

Wist je dat mensen die allergisch zijn voor katten meestal allergisch zijn voor de allergenen die door de speeksel- en talgklieren van katten worden uitgescheiden? Dit verspreidt zich in de omgeving via haren en huidschilfers. Daarom is het belangrijk om je huis schoon te houden, bijvoorbeeld door regelmatig te stofzuigen. Onze stofzuigers hebben een HEPA-filter waardoor ze extra geschikt zijn voor mensen met allergieën! Bekijk hier ons aanbod