Wat is de rui precies en waarom verharen honden?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Het is weer zover, overal in huis liggen hondenharen en er lijkt geen eind aan te komen. De ene hond (en hondeneigenaar) heeft er wat meer last van dan de ander, maar bijna elke hond verhaart of heeft last van haaruitval. Dit is dan ook een van de meest gehoorde klachten van hondeneigenaren. Wat is de rui precies? En waarom verhaart een hond?

Het ruiproces: Wat houdt het in?

Het natuurlijke ruiproces kent bij de meeste honden jaarlijks twee ruiperiodes: in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar verliezen honden hun haren en wordt deze wintervacht vervangen door de zomervacht. In het najaar gebeurt precies het omgekeerde. Het plaatsmaken voor de winter- of zomervacht duurt ongeveer drie tot vier weken.

Waarom verharen honden?

Het proces van de verandering in de samenstelling van de vacht van een hond komt op gang onder invloed van temperatuur en licht. Bij de meeste honden wordt het natuurlijke ruiproces verstoord doordat ze veel binnen leven en de temperatuur hier veel gelijkmatiger is. Dit heeft als gevolg dat onze viervoeters eigenlijk zowat het hele jaar door verharen. Bij veel honden is het verharen in de twee ruiperiodes nog wel wat erger dan de rest van het jaar. Dit verschilt tevens weer per ras want elke hondenvacht is anders. Zorg ervoor dat jouw hond op een koelere plaats in het huis slaapt!

De kans op verstoring in het natuurlijke ruiproces kan ook ontstaan bij honden die constant in kunstlicht leven. Het is hierdoor van belang dat jouw viervoeter ‘s nachts op een donkere plaats in huis slaapt. In het najaar wordt het sneller donker en daalt het aantal lichturen per dag. Dit kan helpen om het ruien bij jouw hond in gang te zetten.

De rui kan vervelend zijn maar het is een normaal en gezond proces wat wij als mensen niet kunnen stoppen. Zorg er in ieder geval goed voor dat je de vacht van jouw hond goed kent en weet hoe je hiermee om moet gaan!

Hond op de bank