Wat vertelt de vacht van je hond jou?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Wist je dat de vacht van je hond jou als baasje heel veel kan vertellen over de gezondheid van je trouwe viervoeter? De verzorging en de voeding van je hond hebben invloed op een gezonde vacht. In deze blog lees je hoe je hiermee het beste kunt omgaan en ook hoe je kunt voorkomen dat je hond het te warm heeft tijdens de warme zomerdagen.

Functie van de vacht

De vacht van de hond fungeert vooral om je hond warm te houden tijdens de kou, maar de vacht heeft ook zeker een functie als het buiten warm is. Wanneer het koud is, worden de haren van het lichaam af bewogen door kleine spiertjes in de huid. Zo wordt de vacht van je hond dikker en houdt het meer warmte vast. In de zomer fungeert de lucht in de vacht als bescherming tegen de warmte. Wanneer je viervoeter het echt heel erg warm heeft, laat hij via het slijmvlies van de keel en neus het vocht verdampen. Dit verklaart ook het hijgen. Een andere manier om van het vocht af te komen, is via de zweetklieren in de voetzooltjes van de hond. Via deze klieren kan je hond transpireren. Wil je zelf ook iets betekenen voor je lieve hond? Hieronder lees je meer over hoe je de vacht van je hond kan verzorgen.

Voeding

De voeding van je hond is erg belangrijk voor de staat van zijn vacht. De vacht van een hond bestaat voor 95% uit eiwitten. Daarom is het dus zo belangrijk dat er genoeg proteïne in zijn of haar voeding zit. Vind je de vacht van je hond dun of kwetsbaar? Kijk dan eens naar de voeding die je hem of haar geeft, wie weet kun je hierin een aanpassing doen. Denk aan hondenvoer met een hoog percentage vlees, bij voorkeur van een bekend merk. In goedkoop hondenvoer zit vaak veel minder vlees en dat zorgt dus voor een tekort aan proteïne. Daarnaast draagt goede voeding bij aan de weerstand van je hond. Meer dan 70% van de weerstand begint bij de spijsvertering. Door goede voeding zorg je ervoor dat je hond goede bacteriën binnenkrijgt en de darmflora van je hond zo in balans is. En je raadt het misschien al, een goede weerstand is weer terug te zien in de vacht!

Verharen

De meeste honden verharen twee keer per jaar, in het voor- en najaar. Dit heeft te maken met de zomer- en wintervacht. Sommige honden verharen vaker, maar dit heeft veelal te maken met de leeftijd en het ras. Maak je dan ook niet druk om het verharen van je hond. Maar merk je toch dat jouw hond vaker verhaart dan normaal of opvallende kale plekken heeft in zijn of haar vacht? Ga dan voor de zekerheid even langs bij de dierenarts, want dit kan duiden op een achterliggend probleem.

Vachtverzorging

De vacht vertelt je dus erg veel over de gezondheid van jouw viervoeter. Verzorg deze dan ook regelmatig! Was je hond als deze tijdens een wandeling erg vies is geworden en bijvoorbeeld onder de modder zit. Honden doen dit zelf namelijk niet zo secuur als katten. Daarom kunnen ze wel wat hulp gebruiken van hun baasje! Verzorg daarnaast de vacht van je hond door regelmatig de vacht te controleren op klitten, de vacht van je hond goed te borstelen en de vacht na te lopen op de aanwezigheid van vlooien, parasieten en teken. In een vieze vacht is de kans op ongewenste beestjes als vlooien, parasieten en teken nog groter. Om deze kans zo klein mogelijk te maken, is het verstandig om je hond ook regelmatig te behandelen met anti-vlooien en anti-teken middel. Hieronder volgen nog enkele tips voor de vachtverzorging van je hond:

  • Hanteer een vaste volgorde wanneer je borstelt, zodat je nooit plekken vergeet
  • Borstel altijd voorzichtig, want hard en ruw borstelen kan de vacht beschadigen
  • Kijk de nagels na of deze niet te lang of gebroken zijn en knip deze eventueel bij
  • Om het borstelen wat dragelijker te maken, is het handig om te zorgen dat je hond de vachtverzorging leuk vindt. Verwen hem met een aai over de bol of een koekje als beloning. 

Mocht het niet lukken om de vacht zelf goed te verzorgen en te onderhouden, schakel dan vooral de hulp in van een trimster. Zeer effectief en zo ben je verzekerd van een professionele aanpak.

Warme zomers

Ondanks alle tips voor vachtverzorging en voeding ontkom je er vaak niet aan dat je hond het warm heeft tijdens de zomer. Zorg er dan in ieder geval voor dat je hond in de schaduw kan liggen en vers drinkwater heeft. Het is verstandig om een lange wandeling uit te stellen naar een minder warm moment. Als je hond van zwemmen houdt, kun je bijvoorbeeld wel naar een vijver of meer gaan waar het is toegestaan voor honden om even lekker een duik te nemen. Als jouw hond een dunne vacht heeft of een kaal plekje door bijvoorbeeld ouderdom, kun je deze het beste insmeren met geparfumeerde zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen. Last but not least, laat je hond nooit achter in de auto. Zelfs in de schaduw of met een open raam kan de temperatuur te hoog oplopen voor je hond, met alle gevolgen van dien. 

Toch oververhit?

Is je hond toch overhit geraakt, breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar een koele plek met vers drinkwater. Je kunt je hond een beetje nat maken met lauw water. Denk bijvoorbeeld aan wat water op zijn kop, bij zijn oren en hals en over zijn pootjes. Doe dit vooral niet met koud water, want dit zorgt voor een groot verschil in temperatuur.

Verzorg de vacht van je trouwe viervoeter goed en voorkom oververhitting, zo kan je samen met je hond van de warme zomer genieten!

vacht van hond